Den här veckan känns det som om jag gjort allt och ingenting. Dagarna har ilat iväg och ibland vet jag inte vad jag egentligen har gjort. I början av veckan var jag till Bostället ett äldre boende här i stan. Då kom minnen av när jag brukade hälsa på min morfar, när han bodde där för länge sedan. Hittade även ett foto av honom uppsatt på en vägg över äldre personer som bott där. Härligt! Nu besökte jag en yngre dam, med glimten i ögat och massor av humor, trotts sitt handikapp. Det blev en riktigt härlig stund! Sen har jag hjälpt min son att plocka av svarta och röda vinbär och safta denna vecka. Tog med maken på ute lunch en dag, så jag slapp göra lunch, när jag hade dåligt med inspiration för att göra mat. Sen har jag försökt njuta av sol och värme och suttit ute och handarbetat
när jag haft tid och ork för det. I dag har jag bakat mina nya favoritrutor i långpanna. Borde egentligen inte göra dem, för det är sen svårt att låta bli att äta av dem. Så här blev de:
Här kommer receptet om någon vill prova på att göra dem:
ÄPPELRUTOR MED KOKOS GLASYR.
Börja med att skala 4-5 mellan stora äpplen och skiva dem.
Blanda 1½ dl socker och 3 msk. kanel i en skål och blanda ner äppelskivorna och låt dem stå emedan
ni gör kak smeten.
4 ägg vispas poröst med
3 dl strö socker rör sedan ner
5½ dl vetemjöl och
4 tsk bakpulver. Smält
105g smör eller margarin och låt det svalna innan ni tillsätter det.
Smörj en ugnsform och häll smeten i den och bred ut den. Rada på äppelskivorna på smeten och grädda i ugn vid 200 grader tjugo minuter.
Medan kakan gräddas gör du en kokosglasyr av:
150g smält smör eller margarin
3 dl socker och ca.
5 dl kokosflingor, tillsätt till sist
1-2 ägg och låt allt sjuda upp på spisplattan.
När kakan gräddats i 20 minuter ta den ur ugnen och vrid upp ugnstemperaturen till 225 grader.
Bred på glasyren på den gräddade kakan och låt den gräddas ytterligare en stund tills glasyren fått
lagom färg. När kakan svalnat skär upp den i lagom stora bitar. Avnjut till kaffe eller te.
Har också gjort ett par strumpor färdiga denna vecka så här blev de:
De är stickade i falska flätor mönster och i storlek större för damer. Håller också som vanligt på att virka rutor, det är en skön avkoppling till stickningen. Har gjort rutor till en filt som min äldsta dotter
sen själv får virka ihop, men dem får ni se en annan gång.
Nu skall jag ut i solen och njuta av te och en äppelruta!
Ha det gott och njut av helgen!
Vackra sockor du gjort och äppelrutorna låter bara för goda, kokos är gott, jag gjorde en rabarberpaj med kokos också en dag, men gjorde misstaget ha i kylen innan serveringen, borde ha avnjutits på direkten, så får det bli nästa gång.
SvaraRaderaAllsist prövar jag ditt recept nån dag.
Bra att Bostället finns och härligt med bilder av de som bott där...nu som då kommer tanken på morfar....
Hör av mig nog när det lugnar ner sig litet här....Ha det bäst tills dess :)
Såg läckert ut med de rutorna!
SvaraRaderaHär tyckte killarna att vi ska begära receptet på snickers rutor som syster gör, men jag sa NEJ.
Dom är så ljuvligt goda att man äter på tok för många och för mycket! Passar bra att få avnjuta dem vid festligare tillfällen bara =)
Ha en riktigt skön helg!
Förresten angående det fotografiet, jag har själv också stått och tittat på det :)
SvaraRaderaKan han ha varit av de första som bodde där då det blev byggt, eller var det bara så att just då han bodde där tog de foton och satte upp?
Tänker att det bott många där genom åren och varför har de foton på just gammelmorfar och de som bodde där då?
Frågor som "poppade" upp i mitt huvud då jag stod och beundrade fotot och undrar om du vet mer om det ;)
Låter som en bra ide som jag borde göra med.att åka på Lunch!!min inspiration är borta nu angåände maten.
SvaraRaderaKortet minns jag med!!
Rutorna ser goda ut!!
Och strumporna var fina!
He det bra!!!
Torparmaja jag minns bara att de tog korten när morfar bodde där. Har själv samma kort av honom. Så kanske de inte tagit sådana kort sedan av de som bott där. Men det
SvaraRaderavar härligt att se när man var dit, att de hade dem uppsatta.